Lokala projekt

Umeå

Vi har fortfarande platser kvar på projektutbildningen i Umeå helgen 24-25 september. Är du 14-26 år och vill medverka i en projektgrupp som driver ett lokalt antirasistiskt projekt? Skicka in din intresseanmälan direkt på nätet senast torsdag 23/9.


Sundsvall // Vem är jag?

Rasism för oss är baserat på rädslan för det okända. Vi vill upplysa och ändra attityden gentemot medmänniskor. Vi vill ge alla chansen att själva berätta vem de är. Det vill vi göra genom en film.

 

Karlstad // Människosynundersökning

Vi ska göra en Människosynundersökning på stan!

Uppsala // Hej Fördom

Vi ska göra ett bildprojekt som alla kan bidra till i form av bilder som illustrerar Svenskhet. Ladda upp dina egna bilder eller filmklipp på facebooksidan Hej Fördom.

 

Stockholm // Inspirationskväll om ungas upplevelser av rasism

Rasistiska fördomar leder till diskriminering och splittring. Vi vill skapa debatt och synliggöra problemen i detta sammanhang som ofta tystas ner i vårt samhälle. Det gör vi genom en film där unga intervjuas om sina reaktioner och egna upplevelser av rasism. Filmen ska visas för en stor publik under en inspirationskväll i november.

 

Västerås // Vem fan är svensk?

Under november ska vi besöka en högstadieskola och genom workshops och intressanta aktiviteter byta ut elevernas fördomar mot nyfikenhet.

Göteborg // Common Heroes

Vi ville uppmana människor till ökat civilkurage och till att agera mot fördomar. Med korta youtube-filmer spelade vi in vardagliga situationer där civilikurage krävs. Filmerna marknadsförde vi genom att på segways utklädda till superhjältar dela ut flyers. På aktionsdagen fick vi 1000 nya besökare på vår filmsida.

 

Visby // LOVE – Låt Oss Vara Enade

Vi vill skapa mer gemenskap och uppmärksamma alla människor som är en positiv kraft för samhället men verkar i det fördolda. Det ska vi göra genom en rosutdelning och kramaktion. Vår paroll är: Ett ord för uppskattning, en ros för kärlek och en kram för gemenskap.

 

Lund // Meet:Me:Connect

Vi ska arrangera en galakväll mot rasism med artister och aktiviteter för alla åldrar.

 

Malmö // Jag bryr mig om dig

För att minska vardagsrasismen i Malmö ville vi skapa möten i en kreativ form. Vårt syfte var att öka kommunikation och bygga relationer mellan människor för att minska negativa fördomar. Vi ordnade en inomhuspicknick för allmänheten där vi bjöd på fika och folk kunde göra antirasistiska pins. Folk minglade och alla pratade med varandra och diskuterade egna erfarenheter av rasism och hur man agerat då.